Heb je een evenement georganiseerd en wil je hier (natuurlijk naast een professionele fotograaf) zelf een paar foto’s van maken? Maak dan gebruik van onderstaande tips om tot de mooiste foto’s te komen.

 

Overzichten

Overzichten zijn belangrijk om een totaalbeeld van het evenement te laten zien. Daarmee geef je de kijker een beeld van wat er te doen was en hoe druk het was. Om een mooie overzichtsfoto te maken, ga je in een hoek staan of langs de zijkant zodat je een goed overzicht hebt en zoom je niet in met je camera. Helemaal mooi is het als je ergens boven op kan gaan staan (in een hoek), bijvoorbeeld een tafel, stoel of trap. Zo kun je de perfecte overzichtsfoto maken.

20160902_bdwp_icp-uu-cbd__f0a6976

 

Details

Details geven sfeer in je fotoreportage. Een mooi bloemetje op een tafel, een glas wijn. Fotografeer deze voorwerpen met een lage diafragma zodat je onderwerp (bijvoorbeeld het bloemetje) scherp op de foto staat, maar de omgeving onscherp.

20160901_bdwp_icp-uu-cbd__f0a6052

 

Mensen

Mensen zijn een belangrijk onderdeel van elk evenement. Breng dus vooral deze mensen in beeld in verschillende situaties, als ze praten, dansen, proosten, handen schudden, enzovoort.

20160828_bdwp_icp12-uu-cbd__f0a3757

 

Sfeer

Sfeer leg je op verschillende manieren vast. Onder andere door details, mensen en interactie te laten zien. Wat is de sfeer van je evenement? Wat wil je dat het evenement uitstraalt? Wat moeten mensen zien als ze de foto’s later terugkijken? Is het een zakelijk evenement, maak dan vooral lichte foto’s, zorg dat mensen lachend op de foto staan, want het is natuurlijk wel een leuk evenement. Maar maak geen foto’s aan het eind van het evenement als men iets te beschonken is.

Is het een dansfeest? Dan mogen de foto’s wat donkerder zijn. Maak vooral foto’s van lachende vrolijke mensen op de dansvloer.

20160828_bdwp_icp12-uu-cbd__f0a3656

 

Interacties

Zoals gezegd, zijn mensen belangrijk op de foto. Probeer ook om mensen vast te leggen zonder dat ze doorhebben dat je een foto maakt, dan pak je echt de mooie, pure momenten. Zie je een proost, een gedeelde lach of een geanimeerd gesprek? Blijf dan even wachten met je camera en druk op de ontspanknop op het moment dat er iemand lacht of uitgebreid met zijn handen praat.

20160830_bdwp_naamloos__f0a5512

 

Licht

Licht is een van de belangrijkste gereedschappen van een fotograaf. Fotograferen wordt niet voor niets ook schilderen met licht genoemd. Als je weinig licht tot je beschikking hebt, probeer dan niet te snel te gaan flitsen. Een flits geeft namelijk hard en saai licht. Ga in de buurt van een lichtbron staan, zodat je gebruikmaakt van al het aanwezige licht. Een raam of lamp op de achtergrond is lastig, want dat zorgt weer voor silhouetten en dan zie je de uitdrukkingen van mensen niet. Ga naast de lichtbron staan, niet ervoor, want dan hou je zelf het licht tegen. Kijk goed waar het licht vandaan komt en hoe je dit het beste kunt gebruiken.

20160830_bdwp_naamloos__f0a5602

 

Belangrijke bezoekers

Zorg dat je altijd weet wie belangrijke bezoekers op het evenement zijn, zoals investeerders, mensen van de gemeente, directeuren, BN’ers. Ken je deze mensen niet, vraag dan of iemand ze even aanwijst aan het begin van het evenement en zorg dat je sowieso een paar goede foto’s van hen hebt.

20160828_bdwp_icp12-uu-cbd__f0a3832

 

Met deze tips worden ook jou evenementfoto’s een succes!

Waar hou jij nog meer rekening mee als je een evenement fotografeert?

 

Leave a Comment