Soms is er maar één online fan nodig om een buzz te creëren waar geen event of marketingcampagne tegenop kan. Een mooi voorbeeld van wat zo’n fan voor een merk kan betekenen, is de jaarlijkse World Nutella® Day.

Liefde

In 2007 besloot de Amerikaanse blogger (en die-hard Nutella fan) Sara Rosso om haar liefde voor de hazelnootpasta naar een hoger plan te tillen. Ze koos 5 februari als de dag waarop Nutella-fans konden samenkomen om hun waardering voor het product te vieren. Moederbedrijf Ferrero kon Rosso’s initiatief in eerste instantie niet zo waarderen en sommeerde haar per brief te stoppen met het gebruik van het logo en de merknaam, een actie die natuurlijk meteen het nieuws haalde. Het bedrijf zag op tijd in dat de gekozen aanval PR-technisch niet zo handig was en besloot het initiatief te omarmen. Het event was zo’n enorm succes dat het is uitgegroeid tot een ware feestdag. En na acht jaar trouwe dienst als vrijwillige eventorganisator verkocht Rosso (de organisatie van) World Nutella Day aan… Ferrero.

Kapitaalvernietiging

De moraal van dit verhaal? Een merk dat zich niet laat voeden door zijn online community, doet aan kapitaalvernietiging. En dat gaat het uiteindelijk ook offline voelen.

Doe wat Sara Rosso deed

Wat betreft het voeden van je community is het de kunst je community ook online te laten zien wat je waard bent. En juist daar zien wij vaak ruimte voor verbetering in de eventbranche. Hoewel het logisch lijkt dat de focus op de dag van je event offline ligt, kun je de impact van ervan enorm vergroten als je je fans ook online de kans geeft buzz te creëren. Voorwaarde is dan wel dat er structureel verhalen te delen zijn, herkenbare verhalen die vindbaar en actueel zijn. In feit moet je als eventmerk precies hetzelfde doen wat Sara Rosso deed. En dat begint bij de liefde voor je merk en de mensen die ervan houden.

Kortom, het is de wederzijdse liefde die gevoed moet worden.

Hoe voed jij de online community van jouw event? Laat het ons weten in de comments.

Leave a Comment